Opis



Warsztaty „Smaki Imperium Osmańskiego” to wyprawa do kulinarnej Turcji

, której początki kuchni sięgają czasów ludów koczowniczych, czyli tysiące lat wstecz. Prowadząc pasterskie życie i wędrując po ziemiach, gdzie krzyżowały się kultury Dalekiego Wschodu i Europy, nieśli ze sobą tradycje przyrządzania mięs oraz przetwarzania mleka. Kulinarną wiedzę czerpali również od swoich sąsiadów, ich wpływy i przenikania się smaków zauważamy do dzisiaj na talerzu.
Wszelakie kebaby, płaskie chlebki czy orientalne przyprawy są jakoby łącznikiem i przypominają nam dzisiaj jak duże wpływy miała historia Turcji oraz Imperium Osmańskiego, na inne kuchnie.
Chef Łukasz, zakochany w tej kuchni od lat, postara się przybliżyć Wam bogactwo i różnorodność tych smaków. Na warsztatach nauczycie się między innymi jak w warunkach domowych przygotować oryginalny Döner (prawie niczym nie różniący się od tych, w budkach z kebab(p)em na ulicach Stambułu czy Berlina). Upieczecie sami chlebek lavash, w który zawiniecie własnoręcznie zrobionego i ściętego dönera. Będzie też börek i baklawa. A wszystko doprawicie oryginalnymi przyprawami, prosto z tureckiego bazaru




A to szczegóły Osmańskiego

menu:
Tavuk Döner – oryginalny marynowany kebab z kurczaka, pieczony i ściany. Podawany z trzema sosami i świeżymi warzywami. Sosy będą ostre i jogurtowe.
Lavaş – tradycyjny cienki chlebek, składany lub rolowany. Dodatek do kebabów, kofty i innych smakołyków.
Lahmacun – „turecka pizza” z cienkiego ciasta, aromatycznego sosu pomidorowego i świeżych warzyw. Znana z tureckiego Street Food’u.
Börek – z nadzieniem z owczego sera i szpinaku
Çiğ Köfte – bezmiesne kofty z kaszy bulgur
Baklava – oryginalny, niebiańsko słodki przysmak z orzechami i pistacjami
Data: 27 czerwca 2024 (czwartek)
Start: 17:00 – 22:00
Adres: COOLinarium – Atelier kulinarne, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków

Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego

, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego




Liczba miejsc ograniczona. W przypadku nie zgłoszenia się wymaganej liczby osób, zgodnie z regulaminem zamieszczonym na
www.coolinarium.pl, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu lub odwołania warsztatów.

Jak dojechać?

Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Kraków i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi

Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.


Istnieje też, autobusowe i tramwajowe połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek „Miśnieńska”



Szczegóły, bilety oraz regulamin na
www.coolinarium.plInformacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy

COOLinarium Team