Opis




OKTOBERFEST 2023 by COOLinarium
Uwielbiamy ten moment kiedy raz w roku możemy ogłosić termin nowych warsztatów bawarskich.
Oktoberfest w naszym atelier to od lat tradycja. To prawdziwy festiwal złocistego napoju

i dobrego jedzenia.
W związku z bardzo dużym zainteresowaniem z poprzednich lat, tegoroczny Oktoberfest by COOLinarium potrwa dwa tygodnie, a dokładniej przez dwa piątkowe popołudnia. Za każdym razem z innym menu.
Dlatego fanatycy dobrego jedzenia i pienistego napoju będą mieli możliwość wzięcia udziału w dwóch terminach.
Na warsztatach nie zabraknie, jak zwykle, własnoręcznie wypiekanych oryginalnych precli bawarskich oraz kultowych oktoberfestowych potraw. Wszystko w tle chmielowej i pszenicznej piany, dobrej muzyki.
W bawarskie klimaty wprowadzi Was jak zwykle „ambasador” niemiecko- bawarsko – tyrolskiej kuchni
Chef Łukasz Ochab.
To człowiek, który o tejże kuchni wie, jak sam powiada, niemalże wszystko… chociaż za każdym razem odkrywa w niej jeszcze coś nowego.
W swojej karierze przez ponad dziesięć lat miał możliwość pracować i dowodzić zespołem w wielu restauracjach w Niemczech. Jedną z bardziej znanych był Paulaner Wirtshaus we Frankfurcie nad Menem, należąca do sieci bawarskich restauracji. Golonki z chrupiącymi skórkami, czy też mięsa pieczyste z pysznymi piwnymi sosami nie stanowią dla niego żadnych tajemnic. A słodkości, takie jak strudel, czy Kaiserschmarrn to dla niego jak wisienki na torcie ze Schwarzwaldu.
Tym razem do festiwalowego menu zaprosił takie pyszności:
29.09.2023 piątek
Obazda – aromatyczna pasta z serów plesniowych podawana z preclem. Najbardziej znana bawarska zakąska do chmielowych i pszenicznych napojów

Leberknödelsuppe – esencjonalny bulion wołowy z wątróbkowo—bułczanymi knedlami. Must have w bawarskich knajpach.
Tiroler Gröstl – Smażone ziemniaki z patelni ze speckiem, mięsem z pieczeni, chrupiącą cebulką, kminkiem i jajkiem sadzonym. Tyrolskie sycące danie tamtejszych górali znane również na Bawarii.
Saftige Schweinebraten mit halb&halb Knödel und gedünstetes Rotkraut – soczysta pieczeń wieprzowa w ciemnym sosie z szarymi knedlami i duszoną aromatyczną czerwoną kapustą
Dampfnudeln mit Vanilllesosse und heißen Kirschen – kluski na parze w waniliowym sosie i gorącymi wiśniami. Cudowny deser, kochany przez dzieci i dorosłych znany też w podobnej formie jako Germknödel w kuchni tyrolskiej.
06.10.2023 piątek
Bayerische Obazda mit Laugen Brezel – aromatyczna pasta z serów pleśniowych podawana z oryginalnym domowym preclem
Leberkäse mit Bratkartoffeln – bawarska pieczeń, która wbrew nazwie nie ma w sobie ani sera, ani wątróbki, pełna za to orientalnych przypraw, wg ponad 200 letniej receptury podana z ziemniakami z patelni
Weißwurst mit süßem Senf – ręcznie robiona biała kiełbasa serwowana w odpowiedniej temperaturze i słodka musztarda
Schweinelendchen mit Champignons Jägersoße und Spätzle mit röstzwiebeln – polędwiczki wieprzowe w sosie z białych pieczarek flambirowanych koniakiem z podsmażanymi domowymi kluskami i złocista cebulką
Keiserschmarrn – karmelizowany szarpany omlet cesarski ze śliwkami
Data: 29 września 2023 (piątek) i 06 października 2023 (piątek)
Start: 17:00 – 22:00
Adres: COOLinarium – Atelier kulinarne, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
Cena biletów 319 zł — dotyczy udziału w jednym wydarzeniu.
Istnieje możliwość wykupienia pakietu na dwa warsztaty w promocyjnej cenie 609 zł.

Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego

, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego




Liczba miejsc ściśle ograniczona. W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednio duża ilość osób, zgodnie z regulaminem zamieszczonym na
www.coolinarium.pl, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu lub odwołania warsztatów.


Istnieje też, autobusowe i tramwajowe połączenie z centrum miasta. Ok.100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy.



Szczegóły, bilety oraz regulamin na
www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy

COOLinarium Team