Prowadzacy

Obrazek prowadzący

Kurt Scheller

Podróże obok gotowania to jego druga pasja i dawno temu wymyślił, że zostanie kucharzem bo to zawód, który pozwoli mu spełniać je obie. Szwajcarię opuścił mając 19 lat, tuż po ukończeniu szkoły gastronomicznej w Lucernie i solidnej praktyce od najmłodszych lat, w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken. Zarażony pasją do gotowania w rodzinnym szwajcarskim domu rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj.

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotelu Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z restauracji – Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.