Prowadzący 2

Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię.

Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości.

To, co uwielbiamy w kuchni Maghrebu* i Maszreku** to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich

*Maghreb – arabskie określenie krajów leżących na północy Afryki, ciągnących się od wybrzeża Morza Śródziemnego do Oceanu Atlantyckiego (Maroko, Algieria, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia).

**Maszrek – arabskie określenie regionu Bliskiego Wschodu, oznaczające arabskojęzyczne kraje Afryki (Egipt i Sudan), Azji (Irak, Syria, Liban, Palestyna, Jordania) i kraje Półwyspu Arabskiego (Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Bahrajn, Kuwejt, Jemen i Oman).

Podróże obok gotowania to jego druga pasja i dawno temu wymyślił, że zostanie kucharzem bo to zawód, który pozwoli mu spełniać je obie. Szwajcarię opuścił mając 19 lat, tuż po ukończeniu szkoły gastronomicznej w Lucernie i solidnej praktyce od najmłodszych lat, w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken. Zarażony pasją do gotowania w rodzinnym szwajcarskim domu rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj.

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotelu Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z restauracji – Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.

Małgorzata Paulo, mieszkająca ponad 13 lat w Tajlandii, na Phuket. Żyjąc tam zakochała się w lokalnej kuchni, dogłębnie poznając tamtejsze smaki i tajniki, przekazywane jej przez rodowitych Tajów, odwiedzając niezliczoną ilość lokalnych bazarów i targowisk. Jak sama mówi, przegotowała setki godzin z Tajami prowadzącymi restauracje z kuchnią domową. Później sama zaczęła organizować warsztaty kulinarne dla polskich turystów. O składnikach, daniach i zwyczajach związanych z jedzeniem w Tajlandii mogłaby opowiadać godzinami. Swoje warsztaty wzbogaca historiami i opowieściami o tym orientalnym kraju. Prowadzi profil @gotujemy.po.tajsku

Zakochany w Azji szef kuchni z bardzo fajnym podejściem do kulinariów. Tworzy dania stosunkowo proste, trochę street foodowe, ale jednocześnie bardzo oryginalne i bazujące na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii. Podczas warsztatów kulinarnych stawia na proste, szybkie i sprytne receptury, które dają uczestnikom maksymalną frajdę podczas gotowania. Współtworzył i tworzył menu w znanych i modnych miejscach w całym kraju ( m.in. WSHOKU, Pizza Boyz, Pawilon i Pho Shop). Prowadzi swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz instagram Snecz Gotuje.

Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. Doskonale radzi sobie z łączeniem tych skrajnie różnych kultur prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaje jednak wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze.

„Przez żołądek do serca” – tak mawiają zarówno w Indiach, jak i w Polsce. Kierując się tą zasadą podbija nasze serca od 2006 roku, dzięki swojej sieci indyjskich restauracji Ganesh. Po 10-ciu latach postanowił jednak pójść o krok dalej i zawitać ze swoją kuchnią również do naszych domów.

Obecnie jeden z niewielu w Polsce trenerów kuchni indyjskiej, prowadzi kursy kulinarne na różnych poziomach zaawansowania.

Założyciel marki COOLinarium, pomysłodawca i Chef kuchni od zawsze. Już ponad 20 lat temu został określony przez swojego niemieckiego guru kulinarnego (właściciela dwóch restauracji z gwiazdką Michelin), jako “obdarzonego smakiem absolutnym”.

Ponad 27 lat doświadczenia zdobytego zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami oraz dar nietuzinkowego smaku, jakim go obdarzyła natura, zobowiązują do dzielenia się swoją pasją z innymi – wszystkie poprowadzone kursy kulinarne oraz warsztatowe imprezy integracyjne dla firm są dla niego bardzo ważne i wyjątkowe.