Archiwum2

Kuchnia Laguny Weneckiej – włoskie warsztaty kulinarne

Obrazek archiwum
Zapraszamy do naszego atelier na niezwykłą podróż kulinarną na Lagunę Wenecką, której sercem jest Wenecja. To miasto z otaczającą ją laguną to perła na skalę światową. Tutaj wszystko podporządkowane jest wodzie, która skrupulatnie otacza je tworząc niepowtarzalny klimat. W Wenecji nie sposób się nie zakochać – nostalgiczne kanały, wiszące nad nimi zabytkowe mostki z przepływającymi pod nimi pięknymi gondolami – te obrazy, w tym mieście są codziennością i to do nich wzdychają turyści z całego świata.
Wenecja przyciąga cały rok – latem kiedy jest gorąco i zimą podczas najsłynniejszego karnawału na świecie. Na lagunie możemy posmakować włoskiej kuchni ze specjałami regionu weneckiego. Oprócz pizzy, którą spotkamy w prawie każdym lokalu, w kartach menu możemy znaleźć takie perełki weneckiej kuchni jak słynne kanapeczki ‘cicchetti’ z różnymi dodatkami, podawane z kieliszkiem białego wina zwanego ómbra (cień) lub słynnym Aperolspritz. Rozkoszą dla podniebienia jest też cielęca wątróbka po wenecku, czy też czarne risotto z owocami morza i wiele innych dobroci kulinarnych, w których każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Weneckie warsztaty poprowadzi dla Was Chef Łukasz Ochab, mający ponad 25-letnie doświadczenie w kuchni, kochający włoskie smaki, wyszukujący w każdym regionie Włoch dania, którymi zajadają się lokalni mieszkańcy i nie zawsze są to dania oczywiste dla turystów. Szef, przygotowując menu, oparł je na swoich ulubionych smakach, które poznawał bywając na Lagunie Weneckiej.
✅Cicchetti – miniaturowe przekąski w formie kanapeczek z różnymi pastami i dodatkami tj. serami, rybami, owocami morza
– mozzarella in carrozza – plastry mozzarelli otoczone białym pieczywem, panierowane, podawane chrupiące, ciepłe
– Mezzo uovo con acciuga – jajka z anchois i oliwkami
– Gamberi in saòr – krewetki w cebuli, zaprawiane białym octem winnym
– Baccalà mantecato (dorsz w „śmietanie”)- jasna pasta z gotowanego dorsza ubijanego z oliwą z oliwek, aby uzyskać kremową konsystencję przypominającą śmietanę
Fegato alla veneziana – cielęca wątróbka skropiona białym winem, podawana z kremową polentą
Spaghetti alla chitarra con crema di melanzane e mazzancolle – ręcznie robione spaghetti alla chitarra z krewetkami w kremowym sosie z bakłażanów
Risi e bisi – tradycyjne weneckie danie ryżowe z zielonym groszkiem, przypominające risotto. Podawane z masłem i parmezanem
Torta di Ricotta – kremowy sernik z ricotty z truskawkową polewą