WARSZTATY PIEKARNICZE

?️?????COOLinarium-atelier kulinarne, jesteśmy od ponad 12 lat działającym w Krakowie profesjonalnym studiem kulinarnym. Tym razem wraz z Akademią Chleba by COOLinarium pragniemy zaprosić wszystkich do nowo otwartego studia kulinarnego w Rzeszowie. Nasze atelier znajduje się przy ul. Dunikowskiego 1A.
??? Pragnąc zaspokoić wszystkich zainteresowanych tematyką piekarniczą, kolejny już raz w naszym atelier zapachnie pieczonym chlebem i bułkami. Na piekarniczych warsztatach kulinarnych pobudzimy Wasze zmysły chrupiącymi skórkami.
Dawniej każda gospodyni piekła chleby. Piece były ozdobą i sercem kuchni, a do wypieku chleba podchodziło się z szacunkiem i pietyzmem. Chleb to żywy organizm, który potrafi zaskakiwać i zawsze wynagradza nasz trud, uśmiechem na twarzy.
Na warsztatach nauczycie się jak zrobić zakwas i jak z nim postępować. Co należy zrobić, aby chleb z piekarnika domowego smakował równie dobrze jak z piekarni. Dowiecie się również jak powstaje błyszcząca, chrupiąca skórka. Upieczecie chleb tzw. z łopaty i chleb garowany w „koszyczku”, poznacie technikę trójfazowej fermentacji.
A oprócz chleba przygotujecie smaczne bułeczki, poznacie metodę składania kajzerek i wiele innych, tak abyście mogli w domu cieszyć się z własnoręcznie zrobionym pieczywem.
Plan warsztatów piekarniczych:
✅ przygotowanie zakwasu żytniego z uwzględnieniem procesu hydratacji.
✅ omówienie rodzajów mąk z wykorzystaniem ich do poszczególnych rodzajów pieczywa
✅ wypiek chleba pszenno – żytniego typu baltonowskiego ze złocistą, chrupiącą skórką i delikatnym miękiszu. Ulubiony chleb codzienny
✅ wypiek chleba czarnego, żytniego, razowego z miodem, zwanego „chlebem żołnierzy armii czerwonej”. Chleb utrzymujący świeżość nawet do dwóch tygodni, bardzo zdrowy
✅ wypiek chleba rustykalnego – chleb garowany w koszyczku, o chrupiącej skórce.
✅ technika składania oraz wypiek delikatnych bułek kajzerek, wg. oryginalnej austriackiej receptury.
▶️ Data: 18 maja 2021 (wtorek)
▶️ Data: 15 września 2021 (środa)
▶️ Start: 17:00 – 22:00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, ul. Dunikowskiego 1A, Rzeszów
Uwaga: ❗zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego ?
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19.
???Jak dojechać???
? Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium RZESZÓW i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.? Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla. ?? Istnieje też, autobusowe połączenie z centrum miasta.
??? Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy ???
COOLinarium Team