Tajine, tagine, tadżin
warsztaty kuchni marokańskiej
????????W naszych podróżach kulinarnych czas na kuchnię marokańską i słynne Tajine. Tajine jest tradycyjnym daniem Maroka. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza specjalnemu glinianemu naczyniu, w którym jest przygotowywana. Składa się ono z okrągłego dna i stożkowatej pokrywki. Tradycyjnie tajine przygotowuje się na specjalnych kominach opalanych węglem, ale też z wielkim powodzeniem w kuchni domowej.
Tajine można zjeść zawsze i wszędzie. Występuje w rozmaitych wariantach smakowych. Na wybrzeżu i w północnej część kraju podstawowym składnikiem tajinów są ryby i owoce morza, w miastach baranina, drób i mielone mięso, w górach i na pustyni można zjeść tajine z mięsem kozim. Istnieje wiele wersji i wariantów potrawy. Oprócz tajinów tradycyjnych (tajine kefta, tajine królewski, tajine Essauira), można spotkać takie, które zależą od wyobraźni kucharza i dostępnych w danym sezonie składników. Nie jest to jednak klasyczne danie jednogarnkowe, wymaga często specjalnego krojenia warzyw i specyficznego ułożenia składników. Mięso kładzie się zawsze na środku, warzywa po bokach układając stożek. Tajemnicą dobrze przygotowanej potrawy są przyprawy i powolny proces przygotowania. To im tajine zawdzięcza niesamowity smak, kolor i aromat. Wszystkie aromaty i smaki muszą się bardzo wolno wymieszać. Przyprawy i produkty dodawane do potrawy najczęściej łączą orientalne przyprawy ze smakiem słodkim i słonym.
Tajine najczęściej w Maroko je się bezpośrednio z naczynia z dodatkiem chleba. W restauracjach europejskich dodatkiem jest specjalnie przygotowany kuskus.
Do pełnej aromatów marokańskiej kuchni zabierze Was rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami, który jako kucharz jest wielkim pasjonatem swojej rodzimej kuchni, jak również ogólnopojętej kuchni arabskiej. W Maroku pracował we wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.
Menu warsztatów :
✅ CHLEBEK MAROKAŃSKI
✅ TAGINE KEFTA – z wołowiną i warzywami
✅ TAGINE Z KURCZAKIEM, MARYNOWANYMI CYTRYNAMI I OLIWKAMI
✅ TAGINE Z DORSZEM I WARZYWAMI
✅ SALADE MAROCAINE – świeża sałatka z kolorowych warzyw
▶️ Data: 14 Października 2020 (środa)
▶️ Start: 17:00 – 22.00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
?Dla każdego lampka wina. Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego ?
↪️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego ?
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona.
W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednio duża ilość osób, zgodnie z regulaminem zamieszczonym na www.coolinarium.pl, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu lub odwołania warsztatów.
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów. Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera. W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu.
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
?Jak dojechać?
??? Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.? Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
?? Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”
???
Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy ? ? ?
COOLinarium Team