SMAKI IMPERIUM OSMAŃSKIEGO
warsztaty kulinarne kuchni tureckiej
??????Warsztaty „Smaki Imperium Osmańskiego” to wyprawa do kulinarnej Turcji ??, której początki kuchni sięgają czasów ludów koczowniczych, czyli tysiące lat wstecz. Prowadząc pasterskie życie i wędrując po ziemiach, gdzie krzyżowały się kultury Dalekiego Wschodu i Europy, nieśli ze sobą tradycje przyrządzania mięs oraz przetwarzania mleka. Kulinarną wiedzę czerpali również od swoich sąsiadów, ich wpływy i przenikania się smaków zauważamy do dzisiaj na talerzu.
Wszelakie kebaby, płaskie chlebki czy orientalne przyprawy są jakoby łącznikiem i przypominają nam dzisiaj jak duże wpływy miała historia Turcji oraz Imperium Osmańskiego, na inne kuchnie.
Chef Łukasz, zakochany w tej kuchni od lat, postara się przybliżyć Wam bogactwo i różnorodność tych smaków. Na warsztatach nauczycie się między innymi jak w warunkach domowych przygotować oryginalny Döner (prawie niczym nie różniący się od tych, w budkach z kebab(p)em na ulicach Stambułu czy Berlina). Upieczecie sami chlebek lavash, w który zawiniecie własnoręcznie zrobionego i ściętego dönera. Będzie też börek i baklawa. A wszystko doprawicie oryginalnymi przyprawami, prosto z tureckiego bazaru ?️???
A to szczegóły Osmańskiego ?? menu:
✅ Tavuk Döner – oryginalny marynowany kebab z kurczaka, pieczony i ściany. Podawany z trzema sosami i świeżymi warzywami. Sosy będą ostre i jogurtowe.
✅ Lavaş – tradycyjny cienki chlebek, składany bądź zwijany w rulon. Dodatek do kebabów, koft i innych tureckich smakołyków.
✅ Börek – z nadzieniem z owczego sera i szpinaku
✅ Çiğ Köfte – bezmiesne kofty z kaszy bulgur
✅ Baklava – niebiańsko słodki przysmak z miodem i pistacjami
???Szklaneczka mocnej, aromatycznej, tureckiej herbaty
???Dla każdego lampka wina.
Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego?
▶️ Data: 28 sierpnia 2020 (piątek)
▶️ Start: 17:00 – 22:00
Lub
▶️ Data: 29 Sierpnia 2020 (sobota)
▶️ Start: 14:00 – 19:00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, Kraków
↪️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego ?
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów.
Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera.
W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
Ceny od 189 zł
⤵️Jak dojechać?
?Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi. Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
?? Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”.
???
Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy ? ? ?
COOLinarium Team