HUMMUSOWE PRZYMIERZE
warsztaty kulinarne kuchni Jerozolimy
✴️✴️✴️ Jest nam niezmiernie miło poinformować wszystkich sympatyków naszego Atelier, że w związku z dużym zainteresowaniem tematyką oraz przychylając się do próśb o powtórzenie warsztatów, został ustalony dodatkowy termin tj. 18 września 2020(piątek).
Mamy nadzieję, że ten powakacyjny termin większości z Was pozwoli na uczestnictwo w tych wyjątkowych warsztatach ?
?⚖️???️☪️✝️ Warsztaty Kulinarne „Hummusowe przymierze – Kuchnia Jerozolimy”
Jerozolima (Jerusalem) to jedno z najbardziej interesujących, kontrastowych i pożądanych miast świata. Święte Miasto, święte dla wszystkich. Dla Muzułmanów, Katolików, Żydów, Prawosławnych i wielu innych wyznań. Pragnienie od tysięcy lat tych, którzy chcieliby mieć je na własność… lecz rzeczywistość jest inna… To miasto swoją świętość dzieli dla wszystkich, dzieli swe mury, ulice, ale łączy kuchnie… Bo tylko tutaj na ciągnącym się uliczkami bazarze, poczujemy magię tego miasta i jego kuchni. Tutaj pachnie kuminem i po stronie żydowskiej i po stronie arabskiej, kulki z ciecierzycy, czyli słynny falafel goszczą u jednych i drugich… Jest też wiele odmienności i przynależności, ale Jerusalem wyznaczyło zasady, które wszystkim pozwalają cieszyć się życiem w majestatycznym mieście.
Inspirowani pobytem w Jerozolimie Chefowie Łukasz i Jarosław przygotowali specjalne warsztaty kulinarne z elementami kuchni arabskiej i żydowskiej, na których pokażą Wam różnice i podobieństwa tych kuchni.
Tak więc 18 września 2020, podczas warsztatów przygotujecie:
✅- fattoush – siekana sałatka trochę arabska i trochę żydowska, jak kto woli ?
✅- tabbouleh – salatka z kaszą bulgur
✅- Falafel -smażone, aromatyczne, vegańskie kuleczki z przecieranej ciecierzycy, obok których nawet mięsożercy nie przechodzą obojętnie ?
✅- Hummus – kontrowersyjna, jeśli chodzi o pochodzenie, sezamowa pasta z ciecierzycy
✅- Pita – biblijne płaskie chlebki
✅- Baba ghanoush – pasta z opalanego bakłażana z czosnkiem
✅- Kofty – mięsne kotleciki z harissą i świeżą kolendrą
✅- Shoarma z jagnięcego udźca, marynowanego i pieczonego w całości
✅- Kranz drożdżowy z orzechami pekan
?Dla każdego lampka wina.
Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego ?
❗❗❗Uwaga: przynieście ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego
▶️ Data: 18 września 2020 (piątek)
▶️ Start: godz. 17:00 – 22:00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, Kraków
↪️ Ceny od 189 zł
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów. Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera. W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu.
???Jak dojechać???
? Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.? Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
?? Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ,”Miśnieńska”.
??? Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy
COOLinarium Team ???