GĘSINOVE ROGALOVE
marcińskie warsztaty kulinarne
??? Witajcie, jak co roku tak i teraz zapraszamy Was na kulinarne obchody 11 listopada. Jesienny miesiąc z piękną historią w tle. Bo przecież to 11 listopada nasza piękna Niepodległa obchodzi swoje święto, ale też 11 listopada przypomina o sobie św. Marcin ze swoją kulinarną tradycją. To właśnie w imię tego święta powstały niegdyś słynne poznańskie rogale marcińskie, jak również wtedy zaczęto kultywować jedzenie gęsiego mięsa. Aż do dnia św. Marcina gęsi krążyły po farmach, a potem przychodziły do stołu jako pieczone mięso.
Gęsina oprócz walorów smakowych, to jedno z najzdrowszych mięs. I w dobie, gdzie z każdej strony słychać, że jedzenie mięsa i tłuszczy zwierzęcych jest niezdrowe, okazuje się, że w tym wszystkim jest jeden wyjątek… Gęsina, ze wszystkimi jej podrobami i szlachetnym smalcem.
Tłuszcz z gęsi zawiera szereg dobroczynnych dla naszego zdrowia elementów – znajdziemy w nim m.in.: witaminy A, E i z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo). Dlatego powinniśmy jadać gęsinę i to nie tylko okazjonalnie.
Mając to wszystko na uwadze przygotowaliśmy dla Was specjalne warsztaty kulinarne. W których tematem przewodnim będzie nasza polska gęsina i specjalności święta marcińskiego.
Pokażemy Wam jak marynować, przyrządzać i podawać gęsinę, co lubi, a czego nie lubi gęsie mięso itd.
Chef Łukasz przygotował specjalne świąteczne menu z elementami gęsiej klasyki, ale również nowe kulinarne aranżacje i połączenia tj.
✅ Rillettes z gęsi – aromatyczne, mięsne smarowidło podane z korniszonem, konfiturą z czerwonej cebuli i rustykalnym pieczywem.
✅ Esencjonalny krem z gęsiny z knedlem bułczanym.
✅ Gulasz z gęsich pipek z haluszkami
✅ Rocher z gęsiej piersi na buraczano-pomarańczowym püree i sosie z Porto.
✅ Rogale marcińskie – białomakowo – migdałowe wg oryginalnej receptury z końca XIX wieku. Tradycyjnie jak co roku, bez których nie może być warsztatów, a zabrany do domu rogal, uświetni swym smakiem 11 listopadową poranną kawę ????
▶️ Data: 9 Listopada 2020 (poniedziałek) lub
▶️ Data: 10 Listopada 2020 (wtorek)
▶️ Start: 17:00 – 22.00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
?Dla każdego lampka wina. Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego ?
↪️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego ?
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona.
W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednio duża ilość osób, zgodnie z regulaminem zamieszczonym na www.coolinarium.pl, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu lub odwołania warsztatów.
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów. Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera. W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu.
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
?Jak dojechać?
??? Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.? Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
?? Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”
???
Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy ? ? ?
COOLinarium Team