CREME DE LA CREME
warsztaty kulinarne kuchni francuskiej
?????? Witamy w świecie zmysłów i zapraszamy na kolejną wykwintną podróż do kulinarnej Francji – niepodważalnej królowej kuchni świata.
Do jej mądrości odwołują się wszyscy z każdego zakątka ziemi. To „Creme de la crème”, bo każde danie wymyślano tam z wielkim pietyzmem i namaszczeniem, łącząc składniki, wsłuchiwano się w naturę, a ona dawała to, co ma najlepsze. Cudowne produkty, różnorodność i charakter.
Z masła i śmietan uczyniono nośniki smaku, puentując nimi potrawy, a odrębność regionów sprawia, że Francja nigdy się nie znudzi kulinarnie. Każdy, kto jej raz posmakował, będzie chcieć więcej i więcej…
Pragnąc zaspokoić Wasze kulinarne żądze, Chef Łukasz Ochab, który już od dawna stara się przybliżać smaki tej kuchni, zaprasza na kolejne spotkanie z kuchnią francuską. Sam od ponad ćwierćwiecza zafascynowany jest francuskim spojrzeniem na gotowanie.
Do menu na te warsztaty zaprosił m.in. ślimaki… A ślimaki to Francja. Pyszne, soczyste, ociekające masłem. Czy to nie jest Creme de la crème?
Poznacie też smak najdroższego kawioru świata. Bo wbrew pozorom to nie kawior z jesiotra, a biały, perłowy kawior ze ślimaka nim jest. Znawcy twierdzą, że smakuje jak połączenie deszczowego lasu i grzybów leśnych. Brzmi magicznie prawda?
Zatem otwieramy spiżarnię w alzackiej, prowansalskiej czy też bordoleńkiej kuchni i zapraszamy na:
? Perłowy kawior ze ślimaka na carpaccio z małż św. Jakuba
? Escargots au beurre d’ail – aromatyczne ślimaki w gorącym maśle ziołowo-czosnkowym podawane z białym pieczywem
? Tarte flambée – alzacki specjał zwany „francuską pizzą” zapiekany z boczkiem i crème fraîche. Cudowny dodatek do zimnego piwa i białego wina
? Pot-au-feu – kwintesencja francuskiej kuchni znana już od końca XV wieku. Najbardziej znana jednogarnkowa i tu uwaga, dwudaniowa potrawa świata. Pełna soczystego mięsa i bogactwa warzyw
? Escalopes de veau à la crème – duszone w śmietanie kotlety cielęce
? Cannelés bordelais – duma bordoleńkiej kuchni. Niezwykłe ciastka w formie babeczek o aromatycznym waniliowo-rumowym miękiszu i skarmelizowanej skórce.
*** – warsztaty Premium
▶️ Data: 27 maja 2021 (czwartek)
▶️ Start: 17:00 – 22.00
▶️ Adres: COOLinarium – Atelier kulinarne, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
↪️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego ?, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego ?
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona.
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
WAŻNE: W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednia ilość osób lub zmienią się obostrzenia związane z sytuacją epidemiologiczną, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu warsztatów lub zamiany biletów wstępu na vouchery, do wykorzystania przez jeden rok na dowolne wydarzenie.
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19.
⛔ Uwaga: Warsztaty Premium *️⃣*️⃣*️⃣– zgodnie z regulaminem zamieszczonym na www.coolinarium.pl. Vouchery okazjonalne, kupony rabatowe, będą honorowane wyłącznie po uiszczeniu dopłaty różnicy cenowej.
?Jak dojechać?
??? Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi. ? Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
?? Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”
??? Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy ? ? ?
COOLinarium Team