THAI STORY
warsztaty kulinarne kuchni tajskiej
🇹🇭🏯🍜🥡🙏 W podróżach kulinarnych po kuchniach świata, nie może zabraknąć jednej z najbardziej charakterystycznych i orientalnych, kuchni Tajów.🇹🇭🇹🇭🇹🇭
Dlatego też nasze atelier przygotowało cykl warsztatów kulinarnych kuchni tajskiej. Poznacie na nich najsłynniejsze dania, ale nie zabraknie również bardziej wyszukanych i mniej znanych, pochodzących z różnych zakątków tego pięknego kraju.
Na warsztatach nauczycie się kilku niebanalnych potraw kuchni południowej Tajlandii. Wszystkie dania przygotujecie z produktów dostępnych w Polsce i możliwych do odtworzenia w domu.
Będziecie kroić, siekać, obierać, skórować, wyciskać, obtaczać, mieszać, miażdżyć, gotować, smażyć.
Wszystko pod czujnym okiem prowadzącej, która opowie Wam mnóstwo ciekawych historii dotyczących tajskiego jedzenia: od sposobu przygotowania, poprzez sposoby jedzenia i rytuały rodzinne.
Jako bonus 1001 opowieści z Tajlandii – nie ma pytań zakazanych! 🙂
Arkana kuchni tajskiej zgłębicie dzięki prowadzącej Małgorzacie Paulo, mieszkającej ponad 13 lat na Phuket. Żyjąc tam zakochała się w lokalnej kuchni, dogłębnie poznając tamtejsze smaki i tajniki, przekazywane jej przez rodowitych Tajów, odwiedzając niezliczoną ilość lokalnych bazarów i targowisk.
Jak sama mówi, przegotowała setki godzin z Tajami prowadzącymi restauracje z kuchnią domową. Później sama zaczęła organizować warsztaty kulinarne dla polskich turystów.
O składnikach, daniach i zwyczajach związanych z jedzeniem w Tajlandii mogłaby opowiadać godzinami. Swoje warsztaty wzbogaca historiami i opowieściami o tym orientalnym kraju.
Więcej szczegółów znajdziecie na profilu @gotujemy.po.tajsku
Menu warsztatów:
✅Yum Som-O Sałatka z grapefruita ยำส้มโอ
Soczysta, lekka, słodko-kwaśno-pikantna sałatka z grapefruita z krewetkami i świeżymi ziołami.
✅Gai Pad Med Mamuang Hima Pan Kurczak z nerkowcami ไก่ผัดเม็ดมะม่วงหิมพานต์
Łagodny, chrupiący kurczak z warzywami i prażonymi nerkowcami w sosie tamaryndowym.
✅Pad Ka Prao – smażona wieprzowina z bazylią i chili, z jajkiem sadzonym ผัดกะเพรา
Najpopularniejsze tajskie danie na lunch, delikatnie pikantne, podawane z ryżem i jajkiem sadzonym smażonym po tajsku.
✅Czerwone curry z dynią แกงเผ็ดไก่ฟักทอง
Sezon dyniowy w Tajlandii trwa cały rok, ale w Polsce to najbardziej jesienne curry – kremowe, lekko słodkie, rozgrzewające na chłodne wieczory.
✅Roti z bananem โรตีกล้วยหอม
Ulubiony deser zarówno Tajów jak i turystów – chrupiący naleśnik, polany czekoladą, mlekiem skondensowanym i posypany cukrem -jak słodzić, to po tajsku.
W cenie szkolenia:
– produkty i szkolenie wg agendy
– materiały szkoleniowe w formie papierowej oraz plików PDF
– opowieści o Tajlandii bez limitu😉
♻️♻️♻️ Dania brane na wynos: dbamy o środowisko, dlatego jeśli przewidujesz, że weźmiesz jakieś potrawy do domu, przynieś ze sobą wielorazowy pojemnik – jeden lub kilka, szczelnie zamykane.
Wszyscy uczestnicy otrzymają fartuchy robocze, ale i tak rekomendujemy założenie ubrania, które mogą się pochlapać trudno spieralnym curry.
⚠️⚠️⚠️*** Warsztaty Premium – zgodnie z regulaminem zamieszczonym na www.coolinarium.pl vouchery okazjonalne, kupony rabatowe, będą honorowane wyłącznie po uiszczeniu dopłaty różnicy cenowej.
▶️ Data: 22 października 2021 (piątek)
▶️ Start: 17:00 – 22:00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne”, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19.
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/
🔻🔻🔻Jak dojechać???
🚙 Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google COOLinarium – atelier kulinarne Kraków i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.😉 Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
🚍🚋 Istnieje też autobusowe i tramwajowe połączenie z centrum miasta. 100 metrów od naszego atelier znajduje się przystanek Miśnieńska
📢📢📢
Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy 👌👌👌
COOLinarium Team