FESTIWAL PIZZY

warsztaty kulinarne

🍕🍕🍕 Wydawać by się mogło, że na temat pizzy powiedziano już wszystko, ale to niestety nieprawda. Fenomen okrągłego, i nie tylko, placka trwa nadal. A My Polacy staliśmy się niemalże jedynymi właściwymi jego znawcami. 🤔
Kiedyś pod koniec lat 80’tych wystarczyło upiec placek drożdżowy, gdzie zamiast sosu pomidorowego królował ketchup, zasypany salami – nie chodzi tu bynajmniej o wędlinę (to było kilka dobrych lat później 😉 ). Dzisiaj jako koneserzy zaczęliśmy rozróżniać placki. Nie tylko ich nazwy po składnikach, ale także styl w jakim dana pizza powstała. Dzisiaj osoby, które nawet nie były w Neapolu rozpoznają pizzę napoletanę i umieją odróżnić styl chicagowski od nowojorskiego.
Wszystkich jednak łączy historia placka, który skradł serca wszystkich ludzi na całym świecie. Jak mówi przysłowie „Sukces ma wielu ojców ” i tutaj jest tak samo. W powstaniu pizzy maczało ręce wiele narodowości, zanim Włosi stali się jego właścicielami. Formy i kształt pojawiały się już w menu ludów starożytnych z terenu Egiptu, czy też Turcji. Dzięki odkryciu Ameryki dotarły do Europy pomidory, które stały się nierozerwalnym składnikiem pizzy.
Historia tego niesamowitego placka stała się inspiracją dla Chefa Łukasza do przygotowania warsztatów z pizzą w tle.
Miłośników i wielbicieli, znawców i amatorów międzynarodowego placka Chef zaprasza na warsztaty „Pizza Story by COOLinarium”.
Tak jak i Wy zakochany jest w płaskich formach, nie tylko tych włoskich, dlatego przygotował mieszankę propozycji pizzy z całego świata, które wbrew HomePizzaSceptykom przygotujecie we własnych domach. Bo pamiętajcie choć nie macie piecy szamotowych opalanych drewnem to zapewniamy, że te oryginalne receptury pozwolą Wam cieszyć się pizzą na co dzień. Na warsztatach będzie możliwość upieczenia pizzy w piecu szamotowym, jak również dla porównania w zwykłym domowym piekarniku z kamieniem do pizzy. Zobaczycie wtedy, że będzie to niewielka różnica w jakości pizzy. Przygotujecie pizzę z pięciu różnych rodzajów ciasta. Nauczycie się odpowiedniej techniki preparacji i rozkręcania placków (bez użycia wałka) . 😉

I pamiętajcie, tajemnicą jest ciasto 👌👍🏻🤔

A oto Festiwal Pizze świata menu:

🇺🇸 American Pan Pizza – puszysta, pieczona na patelni w piekarniku, o rantach wypełnionych ciągnącym się serem.
🇺🇸 New York Pizza Style – o charakterystycznym chrupiącym na zewnątrz cieście, bogata w składniki z mieszanką chedara i mozzarelli (na bogato 😉)
🇹🇷 Lahmacun – ultra cienki, płaski placek zwany turecką pizzą zapiekany z pomidorowo-mięsnym farszem bez sera.
🇫🇷/🇩🇪 Flammkuchen zwany też pizzą francuską pochodzący z terenów Alzacji, znany również w Niemczech, płaski chrupiący placek zapiekany ze śmietanką i boczkiem.
🇮🇹 Pizza Napoletana – dla wielu królowa włoskich pizz o charakterystycznej centkowanej skórce. Powstaje z odpowiednio długo garowanego ciasta o wysokiej hydratacji, sosu z pomidorów San Marzano i mozzarelli fresca.

Warsztaty Kulinarne:
▶️ 30 czerwiec 2021 (środa) godz. 17.00 – 22.00
▶️ Organizator: COOLinarium – atelier kulinarne
▶️ Adres: Os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
▶️ Prowadzący: Łukasz Ochab

✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona.

WAŻNE: W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednia ilość osób lub zmienią się obostrzenia związane z sytuacją epidemiologiczną, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu warsztatów lub zamiany biletów wstępu na vouchery, do wykorzystania przez jeden rok na dowolne wydarzenie.

❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów. Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera. W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu.

✳️✳️✳️ Bilety oraz vouchery dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/

Zachęcamy, także do zakupów Voucherów (różne opcje), które do wykorzystania są przez cały rok.

🔄Jak dojechać?

🚗🚗🚗 Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi. 😊
Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.

🚋🚌 Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”

📢📢📢 Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547

Serdecznie zapraszamy, do wspólnego gotowania👌 👌 👌
COOLinarium Team👍🏻💪

 

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij