GĘSINOVE ROGALOVE

marcińskie warsztaty kulinarne

🥐🥐🥐 Witajcie, jak co roku tak i teraz zapraszamy Was na kulinarne obchody 11 listopada. Jesienny miesiąc z piękną historią w tle. Bo przecież to 11 listopada nasza piękna Niepodległa obchodzi swoje święto, ale też 11 listopada przypomina o sobie św. Marcin ze swoją kulinarną tradycją. To właśnie w imię tego święta powstały niegdyś słynne poznańskie rogale marcińskie, jak również wtedy zaczęto kultywować jedzenie gęsiego mięsa. Aż do dnia św. Marcina gęsi krążyły po farmach, a potem przychodziły do stołu jako pieczone mięso.
Gęsina oprócz walorów smakowych, to jedno z najzdrowszych mięs. I w dobie, gdzie z każdej strony słychać, że jedzenie mięsa i tłuszczy zwierzęcych jest niezdrowe, okazuje się, że w tym wszystkim jest jeden wyjątek… Gęsina, ze wszystkimi jej podrobami i szlachetnym smalcem.
Tłuszcz z gęsi zawiera szereg dobroczynnych dla naszego zdrowia elementów – znajdziemy w nim m.in.: witaminy A, E i z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo). Dlatego powinniśmy jadać gęsinę i to nie tylko okazjonalnie.
Mając to wszystko na uwadze przygotowaliśmy dla Was specjalne warsztaty kulinarne. W których tematem przewodnim będzie nasza polska gęsina i specjalności święta marcińskiego.
Pokażemy Wam jak marynować, przyrządzać i podawać gęsinę, co lubi, a czego nie lubi gęsie mięso itd.

Chef Łukasz przygotował specjalne świąteczne menu z elementami gęsiej klasyki, ale również nowe kulinarne aranżacje i połączenia tj.
Rillettes z gęsi – aromatyczne, mięsne smarowidło podane z korniszonem, konfiturą z czerwonej cebuli i rustykalnym pieczywem.
✅ Esencjonalny krem z gęsiny z knedlem bułczanym.
Gulasz z gęsich pipek z haluszkami
Rocher z gęsiej piersi na buraczano-pomarańczowym püree i sosie z Porto.
Rogale marcińskie – białomakowo – migdałowe wg oryginalnej receptury z końca XIX wieku. Tradycyjnie jak co roku, bez których nie może być warsztatów, a zabrany do domu rogal, uświetni swym smakiem 11 listopadową poranną kawę 😘👍🏻👌

▶️ Data: 9 Listopada 2020 (poniedziałek) lub

▶️ Data: 10 Listopada 2020 (wtorek)
▶️ Start: 17:00 – 22.00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
🍷Dla każdego lampka wina. Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego 😉
↪️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego 😊, to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego 😉
✳️✳️✳️ Liczba miejsc ograniczona.
W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednio duża ilość osób, zgodnie z regulaminem zamieszczonym na www.coolinarium.pl, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu lub odwołania warsztatów.
❗❗❗ Uczestnicy zajęć będą musieli dostosować się do wytycznych sanitarnych w związku z COVID19. Każdy biorący udział w zajęciach otrzyma przyłbicę ochronną oraz rękawiczki jednorazowe. Zobowiązany będzie również do dezynfekcji rąk przed, w trakcie, jak i po zakończeniu warsztatów. Zwracamy się również z gorącym apelem, aby osoby ze złym samopoczuciem ogólnym i podwyższoną temperaturą ciała pozostały w tym dniu w domu. W takim przypadku, będzie możliwość wykorzystania biletu w innym terminie w formie vouchera. W naszym atelier będzie obowiązywać specjalny regulamin do wglądu na miejscu.
✳️✳️✳️ Bilety dostępne na www.coolinarium.pl/kup-voucher/

🔄Jak dojechać?
🚗🚗🚗 Jeżeli wybieracie się samochodem. Wystarczy wpisać w mapy Google. „COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba” i nawigacja doprowadzi Was pod same drzwi.😊 Do dyspozycji również wiele miejsc parkingowych w obrębie osiedla.
🚋🚌 Istnieje też, idealne połączenie z centrum miasta. 100m od naszego atelier znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy ”Miśnieńska”

📢📢📢
Szczegóły, bilety oraz regulamin na www.coolinarium.pl
Informacja tel. pod nr 608 367 358 oraz 535 047 547
Serdecznie zapraszamy 👌 👌 👌
COOLinarium Team

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij